Close

15 Ιουλίου 2019

Φεστιβάλ Μαραθώνα 2019

Διαβάστε το μήνυμα της προέδρου της Κ.Ε.Δ.ΜΑ. Ευαγγελίου-Ρίζου Χάιδω-Αναστασία.

Στον απόηχο της μεγαλύτερης καταστροφής που έχει επέλθει ποτέ στη χώρα, μέσα σε κλίμα καταχνιάς, θλίψης, αβεβαιότητας, καχυποψίας, με βήματα διστακτικά και αρκετά αμήχανα, ανοίγουμε και φέτος την αυλαία του Φεστιβάλ Μαραθώνα. Επειδή ο ήλιος ανατέλλει και στα καμμένα και καλύπτει με το λυτρωτικό πέπλο της Λήθης τα ανομολόγητα, επειδή η κάθε μέρα που ξημερώνει είναι μια κατάφαση στη ζωή, είμαστε εδώ, με όπλο την Τέχνη, και αυτό καλοκαίρι, εμείς, οι Πεισματάρηδες του Ελύτη που αγωνίζονται σε κάποιο καμαράκι να εξουδετερώσουν τη φθορά. Με την πεποίθηση ότι η Τέχνη, ως αντίδοτο για τη συναισθηματική επιβίωσή μας σε οποιαδήποτε κρίση, επουλώνει τις πληγές, αλλά και ως καταφύγιο αισιοδοξίας και αξιοπρέπειας, σε βοηθά να κάνεις το επόμενο βήμα, προσπαθήσαμε να εξασφαλίσουμε ανάσες γνήσιας ψυχαγωγίας, κόντρα στη δυσθυμία και το κακό, ώστε όλοι μαζί να γυρίσουμε τη σελίδα.
Συνεπείς στην προσπάθειά μας για άνοιγμα οριζόντων σκέψης και αισθητικής καλλιέργειας, σε εποχές όπου η Τέχνη κι ο Πολιτισμός έχουν περάσει στη σφαίρα του περιττού, επιμένουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα να λεγόμαστε Άνθρωποι, προτάσσοντας αυτά τα ισχυρά χαρτιά μας, δίνοντας την ευκαιρία στους συμπολίτες μας να απολαύσουν ποιοτικά πολιτιστικά δρώμενα.
Οι επιλογές μας υπηρετούν μια ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται και φθάνει σε βάθος χρόνου, να εδραιωθεί η εμβέλεια και το κύρος του Φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων του Δήμου μας. Γι’ αυτό και η αντοχή του στο χρόνο μας ικανοποιεί και αποδεικνύει ότι έχει μετατραπεί σε έναν καταξιωμένο πολιτιστικό θεσμό που έχει πλέον αποκτήσει γερές ρίζες. Ο σταθερός προσανατολισμός του στην ποιότητα αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για το υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες.
Οι εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στους χώρους μας – απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το Δήμο – είναι ικανές να ανταποκριθούν στην καλλιτεχνική αισθητική των συμπολιτών μας σε όλες τις πτυχές της εξαιτίας της ποικιλομορφίας τους. Παραδοσιακή και έντεχνη μουσική, ροκ προτάσεις, ποίηση, χορός, θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, παραστάσεις αρχαίου δράματος, συναυλίες, έκθεση βιβλίου.
Στις βασικές μας επιδιώξεις είναι πάντα και η ενίσχυση, η ενθάρρυνση και η
προώθηση της ντόπιας καλλιτεχνικής έκφρασης, των ερασιτεχνών εραστών της Τέχνης, καθώς και η συνεργασία με τους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας και τις Τοπικές Κοινότητες. Δίνουμε βήμα στο καινούργιο, το πρωτοεμφανιζόμενο, σε νέους ανθρώπους και σε άγνωστους δημιουργούς, που αύριο ίσως αποτελέσουν πρωτοπορία στο χώρο τους. Αρχή μας είναι η όλη διοργάνωση να αποτελέσει εφαλτήριο έκφρασης, δημιουργίας, αξιοπρέπειας και παιδείας. Μια μοναδική πολιτιστική εμπειρία πέρα από τις συνηθισμένες επιλογές.
Επιπλέον, σε εποχές όπου κυριαρχεί ο ατομικισμός και ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί, είναι ανάγκη να δημιουργείται ο αντίποδας που θα ενισχύσει την κοινωνική συνοχή, μια ευκαιρία για κοινωνική επαφή και επικοινωνία και συντήρηση του λαϊκού αισθήματος.
Με τη φιλοδοξία το Φεστιβάλ, για ένα ακόμη καλοκαίρι, να αφήσει το πολιτιστικό του αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή, σας καλούμε να απολαύσουμε μαζί τη ζωτική πολυτέλεια του “περιττού” , πλην όμως απολύτως αναγκαίου, που μας χαρίζει η Τέχνη. Ελάτε να πάρετε μέρος κι εσείς, να βάλετε τη σφραγίδα σας, να γίνετε συνδημιουργοί, να αλληλεπιδράσετε, γιατί εμείς πιστεύουμε στο ζωντανό κοινό, που συμμετέχει, επηρεάζει και μεταβάλλεται μαζί με το δημιουργό…
Για να μπορέσουμε να σώσουμε τα “κρυμμένα τιμαλφή” μας και να συντηρήσουμε “φωλιές νερού μέσα στις φλόγες”….